Körfez İşbirliği Konseyi Nedir?



Resmen Körfez Arap Devletleri için İşbirliği Konseyi olarak bilinen Körfez İşbirliği Konseyi (CCASG), Güneydoğu Asya'daki Basra Körfezi'nin yanında bulunan Arap ülkelerinin ekonomik ve siyasi bir birlikteliğidir. Konsey, altı Arap devletinin liderlerinin Seo uzmanı Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dhabi'de toplandığı 1981'de kuruldu. Körfez İşbirliği Konseyi'nin merkezi, Suudi Arabistan'ın üye devletlerden biri olan başkent ve en büyük şehri olan Riyad'da bulunuyor.

Körfez İşbirliği Konseyi'ni kuran altı ülke Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Bahreyn, Umman, Katar ve Kuveyt'tir. Bu devletlerin yöneticileri, 25 Mayıs 1981'de, Arap dünyasında birlik bir çerçeve Seo hizmeti oluşturma ve birliği beslemek arzusuyla bir araya getirilen Abu Dhabi'de bir araya geldi. Altı devlet böyle bir birliği mümkün kılmak için tarih, din ve kültür ile içsel olarak bağlandıklarına inanıyordu. Öncelikle bir ticaret bloğu olarak kurulan Körfez İşbirliği Konseyi, 11 Kasım 1981'de birleşik ekonomik anlaşması imzalandığında resmi hale geldi.

ilan
Körfez İşbirliği Konseyi'nin hedefleri, CCASG üye devletlerini bütün ekonomik, mali, politik, sosyal, kültürel, askeri, bilimsel ve teknolojik yönleriyle koordine etmek, bütünleştirmek ve birleştirmek isteyen tüzüğünde bulunmaktadır. Daha spesifik hedeflerden bazıları, bilimsel araştırma merkezlerinin kurulması ve ticaret, finans ve turizm gibi belirli endüstriler için düzenlemeler ve standartlar oluşturulmasıdır. Körfez İşbirliği Konseyi ayrıca, üye devletler arasında Avrupa Birliği'ne benzer bir ortak para birimi kurmayı amaçlıyor.Avro. Mayıs 2011 itibariyle, önerilen ortak yasal ihale Khaleeji olarak adlandırılmaktadır. Eğer kabul edildiyse, Khaleeji Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Katar'ın para birimi olacaktı, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman daha sonra gözlemlenmeye kadar beklemeyi tercih etti.

Üye devletlerin liderlerinden oluşan Yüksek Kurul, Körfez İşbirliği Konseyi'nin en yüksek otoritesine sahiptir. Bu organ, diğer görevlerin yanı sıra, genel sekreter atamak ve anlaşmazlıkları çözmek için bir komisyon oluşturmakla suçlanıyor. Her bir CCASG devletinin üç yıllık dönemlere hizmet etmesi için beş vatandaş, Yüksek Kurulun kendisine atıfta bulunduğu hususları inceleyen Danışma Komisyonunu oluşturur. Ayrıca Körfez İşbirliği Konseyi'nin örgütsel yapısında, üye ülkelerden Dışişleri Bakanları veya onların adına hareket eden diğer bölümlerden Kurumsal seo bakanlardan oluşan Bakanlar Konseyi yer almaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Groundhog Günü nedir?

Vatanseverlik nedir?

Griffonia Simplicifolia'nın faydaları ve özellikleri